Skip to content
wuxing5elements

Medicina Tradicional Xinesa a Andorra

medicina tradicional xinesa

La medicina tradicional xinesa és una medicina tradicional mil·lenària desenvolupada a la Xina. Però que és una medicina tradicional? Són aquelles pràctiques mèdiques derivades de l’evolució cultural i de l’experiència empírica del poble, i que des de Wu Xing 5 elements apropem a Andorra.

Aquesta medicina veu a l’ésser humà com una part més de la natura, el qual es regeix per les lleis de l’univers i els cicles naturals. Això vol dir que ens adaptem. Que el nostre cos activa uns mecanismes diferents depenent de les hores del dia, de l’estació de l’any en la que ens trobem, etc… per mantenir l’equilibri. I quan tot això està en equilibri, ens trobem en un estat de benestar.

De fet seria com si l’ésser humà fos un univers dins de l’univers en el qual conviu. Ja que dins del cos existeixen els 5 elements: la fusta, el foc, la terra, el metall i l’aigua. Cada element està associat a una esfera funcional energètica d’un òrgan del cos. La fusta està relacionada amb el fetge, el foc amb el cor, la terra amb la melsa, el metall amb el pulmó i l’aigua amb el ronyó. I a la vegada cada element esta relacionat amb una estació, una hora del dia, una emoció, un color, un aroma, un so…

Aquesta medicina es recolza en la creença que la salut del cos s’obté cultivant i cuidant 3 pilars fonamentals:

  • El que mengem. D’aquí neix el que es coneix per dietètica xinesa.
  • La part emocional. En una espiral d’emocions negatives neix la malaltia.
  • El que respirem. Si no oxigenem bé el cos s’acaba emmalaltint.

CatalàEspañol